Financieel30 jan '18 06:27

'Jackpotting': geldautomaten VS gehackt

Auteur: Jelle Maasbach

Criminelen hebben in de Verenigde Staten ATM's (geldautomaten) gehackt. Het leek op een jackpot: de automaten spuugden biljetten uit.

Een gecoördineerde groep hackers, vermoedelijk verbonden aan een internationaal crimineel syndicaat, hebben ruim 1 miljoen dollar aan biljetten uit geldautomaten gekregen. Dat zegt een medewerker van de Amerikaanse geheime dienst.

De methode wordt jackpotting genoemd: de hackers veranderen de automaten in gokkasten, door ze geld uit te laten spugen. De afgelopen dagen zouden er zo'n zes gevallen hebben plaatsgevonden. Het zou gaan om hacks door het hele land, van het zuiden tot aan het noorden.

De aparte manier van inbreken vond eerder al plaats in delen van Europa en Latijns Amerika. In de Verenigde Staten zijn ze bang dat ze er ook vaker mee te maken gaan hebben. Diebold Nixdorf Inc en NCR Corp, twee van de grootste makers van geldautomaten, waarschuwden eerder al voor de cybercriminelen. Hoe de hacks in de toekomst voorkomen moeten worden, is niet duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen