Financieel13 feb '18 08:07Aangepast op 13 feb '18 11:31

Miljoenenverlies dreigt voor bloedbank Sanquin

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Wesley Schouwenaars

Sanquin dreigt in de donkerrode cijfers te belanden. Het bedrijf achter de bloedbank heeft te maken met opdrachtgevers die zich terugtrekken, waardoor de komende jaren veel financiële problemen worden verwacht.

( ANP XTRA)

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Als de rode cijfers niet kunnen worden omgedraaid, komen de activiteiten van de belangrijke bloedvoorziening aan Nederlandse ziekenhuizen in gevaar. Sanquin is het enige bedrijf dat in Nederland bloed mag inzamelen voor gebruik in ziekenhuis en voor de verwerking tot geneesmiddelen. Dat laatste gebeurt met het bloedplasma dat uit het bloed wordt verkregen.

Zelfs als de commerciële tak van Sanquin het verlies aan opdrachten kan opvangen, verwacht het bedrijf een aantal zware verliesjaren, schrijft topman Pieter de Geus in een interne notitie. Samen met accountantskantoor PWC wordt nu gezocht naar een bedrijf dat een meerderheidsbelang wil nemen in de bloedbank van Sanquin. De nieuwe eigenaar moet voor een financiële injectie zorgen om de verliesgevende jaren door te komen. Als dat niet gebeurt, zou in het meest extreme geval de bloedvoorzieningsorganisatie failliet kunnen gaan.

'We snijden ons in de vingers'

In een reactie zegt Sanquin zich niet te herkennen in het verhaal van het Financieele Dagblad, omdat de situatie op korte termijn stabiel is. Rob Slappendel, hoogleraar anesthesie aan de Universiteit van Antwerpen, hoopt dat de situatie de ogen van de politiek opent en dat er wordt gekeken of we ook goedkoper bloed uit het buitenland kunnen gaan kopen. 'Dat is al sinds eind jaren '90 bij wet verboden en nu snijden we ons in de vingers.'

'Monopolie in combinatie met commercie geen oplossing'

Slappendel zegt dat hij de politiek al heeft geïnteresseerd met zijn conclusie dat een monopolie van Sanquin in combinatie met een private tak voor de toekomst geen oplossing is. 'Stel dat de commerciële tak failliet gaat, dan is het niet zo dat andere commerciële bedrijven dat van het ene op het andere moment kunnen overnemen. Ik denk dat dit wel een risico in zich heeft. Er zal behoorlijk wat ophef over zijn en we gaan zien hoe dat afloopt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen