Financieel15 feb '18 07:32Aangepast op 15 feb '18 14:52

'Eenverdieners betalen fors meer belasting dan tweeverdieners'

Auteur: BNR Webredactie

Het verschil in belastingdruk tussen één- en tweeverdieners dreigt te groot te worden. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB). Bijna nergens ter wereld zijn de verschillen tussen beide inkomensgroepen zo groot als in Nederland.

'Eenverdieners betalen bij een bepaald huishoudinkomen fors meer belasting dan tweeverdieners.' Dat zegt Egbert Jongen, onderzoeker bij het CPB. Het Planbureau verwacht dat de belastingdruk voor eenverdieners in de toekomst nog verder zal toenemen.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie stelde begin dit jaar dat éénverdieners tot zes keer meer belasting betalen dan tweeverdieners. Jongen: 'We nemen een voorbeeldhuishouden: stel een eenverdiener en tweeverdiener hebben 50.000 euro inkomen. In 2005 betaalden ze allebei nog 28 procent belasting. In 2017 betaalt de tweeverdiener dan 26 procent maar de eenverdiener 31 procent. Op lange termijn betaalt de eenverdiener nog meer.' Het voorbeeld van Segers is geen representatief huishouden, vindt onderzoeker Jongen.

Belastingdruk verlagen

Door het gat in de belastingen wordt het minder aantrekkelijk om eenverdiener te zijn. Toch zijn er ook voordelen voor eenverdieners, ze kunnen bijvoorbeeld meer zorgen voor kinderen of mantelzorg verlenen. 'Enerzijds leidt meer belastingdruk tot meer participatie van vrouwen en dat is goed voor economische zelfstandigheid,' zegt Jongen. 'Anderzijds nemen inkomensverschillen toe. Op een gegeven moment is de vraag in hoeverre de voordelen van informele zorg nog opwegen tegen de nadelen van die inkomensongelijkheid.'

De overheid kan de belastingdruk op eenverdieners verlagen door een verhoging van het kindgebonden budget of het introduceren van een overdraagbare algemene heffingskorting voor stellen met jonge kinderen. De overheid kan de belastingdruk op tweeverdieners verhogen door een verlaging van de combinatiekorting of de kinderopvangtoeslag. Al deze maatregelen leiden wel tot lagere arbeidsparticipatie en minder economische zelfstandigheid, vooral van vrouwen, zegt het CPB.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen