Financieel19 feb '18 06:56Aangepast op 19 feb '18 11:29

Bill Gates: 'Laat me meer belasting betalen'

Auteur: Jelle Maasbach

Door de jaren heen betaalde Bill Gates al meer dan 10 miljard dollar belasting, maar hij vindt dat niet genoeg. 'Ik moet meer betalen.'

(EPA)

De oprichter van Microsoft - en tegenwoordig fervent filantroop - zegt in een interview met CNN dat hij meer belasting zou moeten betalen en dat de regering ook meer geld van andere superrijken op moet gaan halen. De rijken zouden 'significant hogere' bedragen moeten bijdragen. Gates heeft een vermogen opgebouwd van zo'n 90 miljard dollar en volgens eigen zeggen betaalde hij door de jaren heen iets meer dan 10 miljard dollar aan belasting.

In de Verenigde Staten is onlangs juist een wet aangenomen waardoor bedrijven een stuk minder hoeven af te dragen aan de belastingdienst, iets wat Gates dwarszit. 'Het was geen progressieve belastingwet, het was een regressieve belastingwet.' Volgens hem profiteren alleen de allerrijksten van de maatregel.

Naast het supporten van de belastingdienst heeft Gates een ander doel voor zijn vermogen: hij wil minstens de helft van al zijn geld weggeven aan goede doelen, voornamelijk projecten in Afrika. Eerder werd al eens berekend dat als hij de afgelopen jaren niet zo vrijgevig was geweest, de teller op 150 miljard dollar had gestaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen