Financieel7 dec '18 07:18Aangepast op 7 dec '18 12:12

DNB: geen verder onderzoek ING

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandsche Bank gaat de top van ING niet opnieuw onderzoeken na de witwaszaak. Dat blijkt uit een reconstructie van het Financieele Dagblad. De controlesystemen van ING om corruptie, witwaspraktijken en terrorisme-financiering tegen te gaan functioneerden destijds niet goed. ING schikte, DNB vindt dat daarmee de zaak is afgedaan.

Opmerkelijk: toen de witwasserij aan het licht kwam schakelde ING advocatenkantoor Stibbe in voor onderzoek. Stibbe concludeerde dat individuele personen binnen de bank niets viel te verwijten. Volgens de regels van DNB kunnen bestuurders die de wet overtreden opnieuw worden getoetst. En dat gebeurt nu dus niet. Ook minister Wopke Hoekstra van Financiën vond destijds dat een en ander personele gevolgen moest hebben: bestuurder Koos Timmermans stapte op. Directeur Frank Elderson van DNB is tevreden met het onderzoek van Stibbe, naar het schijnt heeft hij gezegd verder te willen met ING en wil hij daarom niet al te veel onrust.

LUISTER OOK: DNB ontziet ING. 'Opmerkelijk', zegt hoogleraar

LEES HIER HET ARTIKEL UIT HET FD: DNB gaat ING niet hertoetsen om witwaszaak

Frank Elderson, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer inzake de schikking van ING wegens het faciliteren van witwassen. ANP BAS CZERWINSKI
Frank Elderson, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer inzake de schikking van ING wegens het faciliteren van witwassen. ANP BAS CZERWINSKI ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen