Financieel6 feb '19 08:29Aangepast op 6 feb '19 08:54

Ralph Hamers: jaar met dubbel gevoel voor ING

Auteur: BNR Webredactie

ING heeft in 2018 minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het resultaat werd onder meer omlaag getrokken door de megaboete die de bank kreeg in verband met witwassen. De bank meldt bij de jaarcijfers een voortzetting van de kostendiscipline, vanwege een verwachte teruglopende groei bij kredietverstrekking aan bedrijven.

Onder de streep bleef 4,7 miljard euro over, tegen een nettowinst van 4,9 miljard euro in het voorgaande jaar. De winst zonder het effect van de schikking groeide met 4,5 procent naar 7,5 miljard euro. Het aantal klanten steeg naar 38,4 miljoen en de kosten namen op jaarbasis ook licht af. Ralph Hamers: 'De afgelopen jaren werkten we vooral aan operationele efficiency betere processen informatisering tijdens forse groei. Bepaalde takken van sport worden we wat voorzichtiger en we kijken naar nieuwe kapitaaleisen in het kader van Basel III. Als de operationele leverage op het gebied van de transformatieprogramma's niet kan worden verbeterd door meer groei, moet je het uit de kosten halen.'

(DOMINIQUE FAGET / AFP)

De nu uitgesproken verwachting wordt elke drie maanden opnieuw wordt getoetst, zegt Hamers. De holdingbank zit in veertig landen, dus het kan ook personele gevolgen hebben, maar hij verwacht geen grote. 'Het is een jaar met een dubbel gevoel. De tekortkomingen als poortwachter van het financiële systeem zijn onacceptabel. Daar hebben een schikking voor getroffen en er loopt al twee jaar een verbeterprogramma. Aan de andere kant zien we dat de strategie die we vijfenhalf jaar geleden hebben ingezet, met een focus op de klant leidt tot goede commerciële resultaten en uiteindelijk tot acceptabele tot hele goede resultaten voor het vierde kwartaal van 2018.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen