Financieel8 mei '19 18:05

'Studenten onvoldoende gewezen op risico's van studieleningen'

Auteur: Judith Laanen

Veel studenten wordt niet voldoende gewaarschuwd dat als ze geld lenen voor hun studiefinanciering dat eigenlijk een forse lening is, zegt Marco Florijn, voorzitter van de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldenhulpverlening en sociaal bankieren. 'Als je normaal gesproken een lening aangaat zie je 'pas op, geld lenen kost geld', bij DUO staat 'u hoeft niet maximaal te lenen, minder mag ook'. Je hebt niet door waar je in de toekomst in belandt.'

Vorig jaar is het aantal studenten dat zich bij schuldhulpverlening aangemeld heeft verdubbeld naar 3400, vertelt Florijn. 'Dat zijn niet eens oud-studenten maar studenten die tijdens hun studie al in de problematische schulden komen.' Onderwijsbreed - van basisschool tot universiteit - is er te weinig aandacht voor het aangaan van leningen, vindt Florijn.

Uit geactualiseerde cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die de NOS opvroeg blijkt dat het aantal studenten met een betaalachterstand tussen 2015 (29 procent) en 2018 (20 procent) weliswaar gedaald is, maar nog altijd op 20 procent staat, laat een woordvoerder weten aan BNR.

Aankomende eerstejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit volgen een college om de kans op studiesucces te vergroten.
Aankomende eerstejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit volgen een college om de kans op studiesucces te vergroten. (JERRY LAMPEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen