Financieel14 jun '19 11:25Aangepast op 14 jun '19 12:22

Hoge Raad: 4 procent rekenrente fiscus is te hoog

Auteur: BNR Webredactie

De Hoge Raad vindt het onterecht dat de Belastingdienst er jarenlang van uitging dat mensen gemiddeld 4 procent rendement op spaargeld en beleggingen halen, terwijl de rente historisch laag staat. De raad deed uitspraak in een zaak die de Bond voor Belastingbetalers had aangespannen.

Zes kleinere zaken dienden als voorbeeld voor een massaprocedure. Daarin was volgends de Hoge Raad sprake een buitensporig zware last voor burgers. Wat er nu gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Miljoenen Nederlanders betalen die taks over hun spaargeld met grote tegenzin, omdat het bedrag veel hoger is dan het rendement dat zij halen. De Bond van Belastingbetalers spreekt van diefstal door de overheid. Hoe dan ook: de tien uitspraken die de Hoge Raad vandaag doet zijn ongelofelijk belangrijk voor een hele grote groep Nederlandse burgers, meent Arjo van Eysden van EY Belastingadviseurs.

Toch is op de vermogensrendementsheffing op zích niet veel aan te merken, zegt Van Eysden. 'Bij de overgang naar het boxensysteem in 2001 is men niet voor niets over op zo'n systeem van forfaitaire rendementsheffing, omdat het een stuk eenvoudiger en veel minder fraudegevoelig was.' Het kabinet zit tussen twee vuren. Box 3 behouden is geen optie, maar een eerlijker systeem waarbij alleen belasting wordt geheven over gemaakt rendement is volgens Van Eysden ook niet zaligmakend. 'Voor 2001 kénden we een systeem waarbij belastingheffing plaatsvond over het werkelijk behaalde rendement.'

(ANP XTRA REMKO DE WAAL)

Gerelateerde artikelen