Financieel19 jun '19 07:26Aangepast op 19 jun '19 10:47

Nederlandse economie krijgt er nog wat tienden bij

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie groeit dit jaar iets harder dan eerder werd aangenomen, meldt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe raming. De economische groei komt dit jaar uit op 1,7 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van 1,5 procent.

De koopkracht neemt dit jaar voor het gemiddelde Nederlandse gezin toe met 1,2 procent. Vooral de lagere inkomens profiteren minder, het zijn vooral de midden- en de hogere inkomens die hun koopkracht zien groeien. Volgend jaar gaat het bovendien nog een stapje harder dan dit jaar: dan krijgt het gemiddelde huishouden er 1,4 procent bij.

Ook extra uitgaven van het kabinet in het afgelopen kwartaal leidt tot wat extra groei. Toch heeft 'de hele internationale situatie' een negatieve invloed op onze uitvoer én de koopkracht, zegt Wim Suyker, onderzoeker bij het Centraal Planbureau. 'De olieprijs is wat hoger, waardoor ook de inflatie wat hoger is. En de cao's die sinds onze vorige prognose werden afgesloten laten een iets mildere stijging van de lonen zien dan verwacht.'

Image
(ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen