Financieel7 aug '19 16:28

DNB neemt maatregelen tegen witwassen en belastingontwijking

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat banken zelf gaan controleren of klanten belasting ontwijken. ABN AMRO moet zelfs de achtergrond van al zijn vijf miljoen particuliere klanten gaan doorlichten. Het doel is om witwassen en belastingontwijking beter tegen te gaan.

Banken moeten in het kader van hun poortwachtersfunctie klanten screenen op witwaspraktijken en ertegen optreden. Maar toch zijn er risico's volgens Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan de Nyenrode Universiteit. 'Je gaat enorm discrimineren tegen bepaalde risicogroepen.' Hij zegt dat iemand die niet in een risicogroep zit en toch witwast een veel lagere pakkans heeft. 'De effectiviteit is minimaal en het kost heel veel geld.'

Belastingontwijking is moreel niet verantwoord, maar het mag wel, zo zegt Koelewijn. De bank een oordeel laten vellen over een bepaalde constructie lijkt hem niet logisch. 'Je zet de bankier op de stoel van de belastinginspecteur.' Hij ziet hier een eindeloze reeks rechtszaken van komen omdat het heel moeilijk is door het ontbreken van bewijslast. 'Banken krijgen enorm veel werk, het kost bakken met geld en ik weet niet wat dat oplevert', zegt hoogleraar Jaap Koelewijn.

LUISTER OOK: FIOD-directeur: 'Deur voor witwassen staat minder open bij banken'

LUISTER OOK: Belastingontwijking volgens DNB reden voor banken om klanten te weigeren

(ANP ANP KOEN VAN WEEL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen