Financieel16 aug '19 09:14

CEO Volksbank wil dat we nadenken over gevolgen negatieve hypotheekrente

Auteur: BNR Webredactie

Het gaat de laatste weken veel over de mogelijk negatieve rente op spaarrekeningen. In Denemarken is het al zo ver en daar zijn negatieve rentes op hypotheekleningen een feit. Dat wil zeggen dat je bij het afsluiten van een hypotheek geen rente hoeft te betalen, maar dat je geld terugkrijgt. Is dat iets wat in Nederland ook mogelijk is?

Volksbank heeft het goed gedaan in de eerste helft van dit jaar. Onder Volksbank vallen de merken ASN Bank, RegioBank, SNS en BLG Wonen. De nettowinst is gestegen.

'Klanten sparen niet meer voor een hoge rente, maar om een buffertje te hebben, om financieel weerbaar te zijn', zegt Maurice Oostendorp, CEO van de Volksbank. En net als sparen zal ook de hypotheekregeling veranderen door een negatieve renteomgeving.

Voor het mogelijke feit dat de hypotheekrente nu zeer laag is en wellicht onder nul komt, is een nieuwe manier van denken nodig, volgens Oostendorp. 'Voor de Nederlandse staat is het al een gegeven, die leent al tegen negatieve rente.'

In die negatieve renteomgeving heeft elke ingreep wel effect op het gevoel over en vertrouwen in banken en dus wil de CEO voorzichtig aftasten welke voorkeuren zijn klanten hebben.

LUISTER OOK: Winst Rabobank valt bijna een derde lager uit

LUISTER OOK: Roodgekleurde rentes kleuren roder en roder

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen