Financieel12 sep '19 13:15

ECB komt mogelijk met speciale regeling spaargeld, 'bizarre ontwikkeling'

Auteur: BNR Webredactie

Over een paar uur maakt de Europese Centrale Bank het rentebesluit bekend. De verwachting is dat de rente wordt verlaagd en dat er een speciale regeling komt voor banken die hun spaargeld bij de ECB stallen. Dat deel zou dan van negatieve renten worden gevrijwaard.

Banken die nu geld bij de ECB stallen krijgen er helemaal geen rente over. Als de rente negatief zou worden, zouden die banken een soort compensatie krijgen. 'Het is een wat bizarre regeling, omdat je een betrekkelijk willekeurige categorie geld, namelijk spaargeld, uitzondert van negatieve rente. Terwijl allerlei andere tegoeden wel tegen kostenvergoedingen aangehouden moeten worden bij de ECB', zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan de Nyenrode Universiteit. Koelewijn heeft het gevoel dat dit vooral is gedaan om de Zuid-Europese landen tegemoet te komen, want daar sparen mensen veel via banken.

In Noord-Europese landen, onder andere Nederland, is het anders geregeld. De Tweede Kamer is dan ook helemaal niet enthousiast over de regeling die over een paar uur wordt verwacht. Er is zelfs bij hoge uitzondering een brief gestuurd vanuit Nederland omdat bijvoorbeeld de pensioenfondsen geen gebruik kunnen maken van die regeling.

Framing

Maar Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) kan heel handig framen, volgens Koelewijn. 'Hij framet dat de lage rente die we nu kennen het gevolg is van het ECB-beleid.' Maar dat is maar ten dele waar volgens de hoogleraar. 'Het heeft te maken met algemene macro-economische ontwikkelingen en maar ten dele met beleid. Hij kan het framen als ''ik ben de redder van uw pensioen.'''

Betalen om te sparen

Betalen om te sparen is voor veel mensen heel vreemd, merkt Koelewijn via LinkedIn. 'Voor het eerst in mijn leven zou ik moeten gaan betalen om geld te houden bij een bank.'

LUISTER OOK: Negatieve spaarrente komt nu echt dichterbij

LUISTER OOK: Kabinet: sparen tot 440.000 euro in de toekomst vrijgesteld van belasting

'Het is een wat bizarre regeling, omdat je een betrekkelijk willekeurige categorie geld, namelijk spaargeld, uitzondert van negatieve rente', zegt Jaap Koelewijn.
'Het is een wat bizarre regeling, omdat je een betrekkelijk willekeurige categorie geld, namelijk spaargeld, uitzondert van negatieve rente', zegt Jaap Koelewijn. (AFP Daniel ROLAND)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen