Financieel23 sep '19 13:30Aangepast op 23 sep '19 15:40

PGGM snapt oproep Klaas Knot wel

Auteur: BNR Webredactie

Bestuursvoorzitter Edwin Velzel van PGGM, met ruim 230 miljard onder beheer de tweede pensioenuitvoerder van Nederland, snapt de oproep van DNB-president Klaas Knot wel. In De Telegraaf riep Knot de pensioenuitvoerders op door de zure appel heen te bijten en te korten. Ook Velzel denkt dat we niet ontkomen aan kortingen: 'Onder het huidige stelsel wel'.

Luister ook: Knot wil niet langer soebatten en pijn op de koop toe nemen

In BNR Zakendoen reagee rt Velzel op de uitspraak van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank die zegt dat het voor fondsen tijd is om de pijn te nemen en te korten op de pensioenen. 'Ik begrijp dat Knot dat zegt, en dat past ook bij het huidige pensioenstelsel. In dit huidige stelsel doen wij een belofte aan onze deelnemers dat ongeveer zeventig procent van hun verdiende loon het pensioen zal zijn. Om dat te beloven moeten wij rekenen met de risicovrije rente, en die is nu ongeveer een half procent. En dat leidt tot hele lage dekkingsgraden. We moeten dus net doen of we de komende tachtig jaar een half procent rendement maken, en de afgelopen veertig jaar hebben we acht procent rendement gemaakt'.

Kortingen nodig onder huidig stelsel

'Pensioenfonds Zorg en Welzijn, onze grootste klant, houdt er ernstig rekening mee dat er de komende jaren gekort gaat worden. En misschien ook volgend jaar. daar worden nu al voorbereidingen en berekeningen gemaakt'. Velzel noemt het wrang dat het onder het huidige stelsel nodig is. 'We zijn nu bezig met een stuurgroep met de ontwikkeling van een nieuws pensioenstelsel waarvan nu nog niet vast staat dat korten nodig is'. Die stuurgroep kan echter nog niets zeggen over een eventuele rekenrente, omdat nog onbekend is welke ambities er in een nieuw stelsel zitten en welke beloftes een uitvoerder kan doen.

Meer rendement? Dan minder zekerheid, en meer risico

Velzel zou dus graag met een andere rekenrente werken: 'Als je iets minder belooft, en iets minder zekerheid afspreekt, dan kun je met een andere rekenrente werken. Wij willen heel graag kunnen rekenen met het échte rendement. We moeten ons niet rijk rekenen, maar in het huidige contract zijn we ons aan het arm rekenen'.

Kortingen onvermijdelijk in huidige stelsel

Velzel sluit niet uit dat er onder de huidige situatie gekort moet gaan worden. Volgens hem zitten we op het kantelpunt tussen twee stelsels. Velzel is benieuwd wat Den Haag nog kan doen om kortingen te voorkomen: 'als je kijkt naar de pensioenuitvoeringsregels, dan staan we gewoon voor kortingen. Onder de huidige regels kan het zomaar zijn dat je twee, drie jaar achter elkaar te maken krijgt met kortingen'.

Minder beloven en meer waarmaken in nieuw stelsel

Gevraagd welke uitwegen er zijn om aan kortingen te ontkomen zegt Velzel dat de belangrijkste uitweg op de langere termijn is het met het echte rendement mogen rekenen en iets minder met een rekenrente. 'In een nieuw pensioenakkoord moet je iets minder beloven, en iets meer waarmaken. Wil je ultieme zekerheid, dan neem je geen enkel risico en heb je ook lage rendementen - in die driehoek moet je het zoeken'.

| Alle afleveringen: Zakendoen

Gerelateerde artikelen