Financieel2 okt '19 08:45Aangepast op 2 okt '19 09:55

'45 tot 50-jarigen voelen aanpassing pensioenstelsel het hardst'

Auteur: BNR Webredactie

Welke maatregelen er ook worden genomen: bijna iedereen gaat pijn voelen bij het aanpassen van het pensioenstelsel. En de groep in de leeftijdscategorie 45 tot 50 jaar krijgt de hardste klappen. Dat stelt Bastiaan Starink, onderzoeker aan Tilburg University en partner bij Price Waterhouse Coopers, in het economenblad ESB.

'Als je te veel betaalt voor wat je terugkrijgt zoals de jongeren, kan je twee dingen doen. Of je kan hen meer pensioen geven of je laat hen minder betalen. We hebben ervoor gekozen om ze meer te geven. Dat maakt dat we het hele systeem van pensioenopbouw moeten aanpassen', zegt Starink. Dat maakt dat er nu een ingewikkelde overgangsregeling nodig zou zijn.

Transitievraagstuk

'Als we ervoor gekozen hadden om jongeren minder te laten betalen, hadden we het probleem ook opgelost, maar een veel minder groot transitievraagstuk gehad', zegt Starink.

Acht procent

'Waar gehakt wordt vallen spaanders.' Als je nu precies het midden van je carrière zit, tijdens de overgang, ben je het meest de klos. 'Het kan ongeveer zo'n acht procent aan pensioenresultaat schelen aan het einde van je carrière', zegt Starink.

ILLUSTRATIE Pensioenakkoord.
ILLUSTRATIE Pensioenakkoord. (ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen