Financieel2 okt '19 07:42Aangepast op 2 okt '19 09:05

Buitenlandse goksites betalen steeds vaker boetes die door Kansspelautoriteit worden opgelegd

Auteur: BNR Webredactie

Buitenlandse goksites betalen steeds vaker hun boetes. De goksites konden straffeloos de regels overtreden en de boetes werden simpelweg niet betaald. Dat lijkt nu verleden tijd te zijn.

Boetes voor de bühne

Deze boetes worden door de Kansspelautoriteit aan goksites opgelegd wanneer zij zich richten op Nederlandse consumenten. Lange tijd bleken de boetes enkel voor de bühne te zijn. Vier van de dertien boetes zijn door de toezichthouder als 'definitief oninbaar' afgeboekt. En dat gaat het om goksites uit niet-Europese landen. De handhaving en de opsporing zijn de laatste jaren geïntensiveerd. En dat werpt zijn vruchten af, zegt Renee Janssen, voorzitter raad van bestuur Kansspelautoriteit.

Legalisatie

Online gokken wordt in 2021 gelegaliseerd. Vanaf dan is er een legale markt voor online gokken. Dat betekent dat de Kansspelautoriteit vergunningen gaat aanbieden aan kansspelers. Volgens Janssen kan de Kansspelautoriteit dan strenge eisen stellen bij het verlenen van die vergunningen. Er komt er zodoende toezicht op de goksites. Dat geeft de toezichthouder veel meer mogelijkheden om streng te controleren en in te grijpen, meent Janssen. De voorzitter is met name uit op meer Europese samenwerking.

Een telefoon met een online pokerspel. Ruim 1,8 miljoen Nederlanders gaven in 2018 aan weleens tegen betaling een online kansspel te spelen.
Een telefoon met een online pokerspel. Ruim 1,8 miljoen Nederlanders gaven in 2018 aan weleens tegen betaling een online kansspel te spelen. ( ANP Rob Engelaar)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen