Financieel2 okt '19 13:11Aangepast op 2 okt '19 15:32

NVB: Nederlanders miljarden armer door belastingmaatregelen kabinet

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders kunnen over 20 tot 30 jaar miljarden armer worden door de voorgestelde belastingmaatregelen van het kabinet. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken. De voorgenomen belastinghervormingen maken beleggen moeilijker voor de modale Nederlander, terwijl beleggen voor die groep juist noodzakelijk wordt, zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken in BNR Zakendoen. 'Nu de spaarrente laag is, zou het verstandig zijn dat Nederlanders gaan sparen voor de studie van hun kinderen en voor hun pensioen.'

Volgens Buijink zouden meer Nederlanders moeten gaan beleggen, maar wordt dat bemoeilijkt door het verhogen van fictieve rendement waarover belasting betaald moet worden. Dat gaat in de plannen van het kabinet omhoog naar 5,33 procent. Daardoor zouden mensen ook aangezet kunnen worden tot risicovolle beleggingen: 'Dat lijkt me ook niet verstandig.' Buijink hoopt dat de nieuwe belastingplannen nog herzien worden.

NVB: Nederlander wordt miljarden armer door voorgestelde belastingmaatregelen van het kabinet.
NVB: Nederlander wordt miljarden armer door voorgestelde belastingmaatregelen van het kabinet. ( ANP XTRA)

De voorgestelde belastinghervormingen gaan over de vermogensrendementsheffing (dus box 3, waarin je spaargeld zit). Vermogen wordt herverdeeld in twee categorieën: spaargeld en beleggingen. Wat betreft spaargeld wordt de spaartaks opgeheven: mensen die tot 440.000 euro spaargeld hebben hoeven daar geen belasting meer over te betalen.

Beleggers worden daarentegen hoger belast. Nu is het belastingtarief voor kleine beleggers (onder de 30.000 euro) nog 30 procent, dat wordt 33 procent. De voorgestelde hervormingen moeten in 2022 ingaan.

Volgens de NVB is door een terugtrekkende overheid beleggen de enige mogelijkheid om gedurende een lange periode vermogen en dus een aanvulling op hun pensioen op te bouwen. De NVB waarschuwt voor problemen bij toekomstige financieel kwetsbare groepen, zoals zzp'ers en flexwerkers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen