10 jaar na faillissement bestaat de DSB Bank nog steeds
Het faillissement van de DSB Bank zorgde in 2009 voor een schok in de Nederlandse financiële wereld. Morgen is het exact tien jaar geleden dat de bank van Dirk Scheringa omviel. Maar nu tien jaar later bestaat de bank nog steeds. De twee curatoren van de bank hebben nog altijd een flinke kluif aan de leningenportefeuille van de bank.
Er zijn nog heel wat debiteuren die moeten betalen. Dan gaat het over mensen die hypotheekleningen hebben bij DSB. 'En de laatste jaren is DSB bezig geweest met schoon schip maken', zegt Knüppe. Maar nu dat gebeurt is kunnen volgende stappen genomen worden.
Er zijn mensen die hun geld niet hebben teruggekregen. Die blijven zitten en wachten de volgende afwikkelingen af. Er zijn ook nog spaarders die DSB niet kan traceren.
Leningenportefeuilles
De resterende leningenportefeuilles zullen nu verkocht worden. 'In 2020 zullen zeker stappen gezet worden, maar voor het helemaal afgewikkeld is, zit je zeker in 2021', zegt curator Ben Knüppe. Het gaat nog om een balans van 2,2 miljard euro. Maar de verkoop is ook afhankelijk van marktomstandigheden. 'Internationaal zijn er altijd kopers van leningenportefeuilles. Het gaat alleen om de voorwaarden en de opbrengst.'
Beïnvloeding van OM
'Onlangs bleek dat de regering het OM sterk kan beïnvloeden. Ik had dat zelf al een keertje in 2004 meegemaakt', zegt Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie en toen DSB viel voorzitter van De Stichting Hypotheekleed. Toen bemoeide minister Donner zich met de strafrechtelijke vervolging van Deloitte en Ahold.
In 2009 zou het OM ook door de regering beïnvloed zijn geweest volgens Lakeman. Hij sluit niet uit dat de regering al in een vroeg stadium het OM zou kunnen hebben afgeremd in het dossier van DSB en doelt daarmee op de verwevenheid tussen de politiek en het bankenwezen.