Financieel31 okt '19 09:01

ING: hogere kosten en lagere winst

Auteur: BNR Webredactie

ING presenteert over het derde kwartaal een lagere aangepaste nettowinst van 1,3 miljard euro. 'We zien dat de lage rente druk oplevert, maar die druk kunnen we compenseren', zegt ING-topman Ralph Hamers tegen BNR.

Kostenstijgingen drukken winst

Hamers ziet verschillende ontwikkelingen die effect hebben op de kosten: de CAO-verhogingen in verschillende landen, de investeringen die noodzakelijk zijn om de criminaliteit te bestrijden en de gestegen risico-kosten. Over de bestrijding van de criminaliteit zegt Hamers dat het twee jaar geleden opgestarte programma effectief is, maar dat het geld kost: 'Maar het zijn goede kosten, want we nemen onze rol als poortwachter serieus'.

Italië en Polen

Wanneer ING weer operationeel zal zijn in Italië weet Hamers niet: 'Ook daar zijn we een vergelijkbaar programma gestart en zijn we continu in gesprek met de centrale bank. Onze huidige klanten bedienen we daar goed, daar doen we steeds meer zaken mee'. Ook in Polen doet ING het goed: afgelopen jaar kreeg de bank er meer dan een miljoen nieuwe klanten bij. Desgevraagd zegt Hamers geen uitspraken te doen over een eventuele overname van de Poolse mBank door ING.

ING-topman Ralph Hamers
ING-topman Ralph Hamers ( ANP LEX VAN LIESHOUT)

Gerelateerde artikelen