Financieel4 nov '19 10:56

Europese beurswaakhond slaat aan

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurswaakhond Esma wil dat alle 28 Europese toezichthouders hetzelfde omgaan met fondsen die geld steken in beleggingen die niet snel te verzilveren zijn zoals vastgoed- of bedrijfsobligaties. Dat meldt het FD. Een aantal grote Europese fondsen kwam recent in de problemen doordat beleggers massaal geld terugvroegen, terwijl het vermogen vast zat.

Esma wil dat alle 28 Europese toezichthouders hetzelfde omgaan met fondsen die geld steken in beleggingen die niet snel te verzilveren zijn zoals vastgoed- of bedrijfsobligaties.
Esma wil dat alle 28 Europese toezichthouders hetzelfde omgaan met fondsen die geld steken in beleggingen die niet snel te verzilveren zijn zoals vastgoed- of bedrijfsobligaties. (ANP)

Volgens FD-journalist Mathijs Rotteveel en schrijver van het artikel is een aantal fondsen met moeilijk verhandelbare aandelen in de problemen geraakt. De ESMA kan de teugels echter niet zomaar aanhalen, daarvoor is overeenstemming nodig met alle 28 Europese toezichthouders. Wanneer de regelgeving niet overal hetzelfde is, gaan fondsen namelijk shoppen. Volgens Rotteveel zullen die 28 toezichthouders wel mee moeten gaan, omdat er echt wel risico's zijn: 'Bij veertig procent van de hoogrenderende bedrijfsobligaties schuilt het gevaar dat je je geld niet terugkrijgt als iedereen op hetzelfde moment zijn geld terug vraagt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen