Financieel25 nov '19 06:51Aangepast op 25 nov '19 11:07

Rabobank: aanpak witwassen niet effectief

Auteur: BNR Webredactie

Het aanpakken van witwaspraktijken door banken gebeurt op dit moment niet effectief, zegt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank. In het Financieele Dagblad stelt hij dat de echte boeven buiten beeld blijven.

CEO Wiebe Draijer en CFO Bas Brouwers tijdens een toelichting op de financiële resultaten van 2018.
CEO Wiebe Draijer en CFO Bas Brouwers tijdens een toelichting op de financiële resultaten van 2018. ( ANP)

Lees ook | FD: Rabobank noemt witwasaanspak niet effectief

Draijer plaatst vraagtekens bij het huidige systeem en houdt een pleidooi voor een effectievere aanpak van witwassen. De verhouding tussen de publieke inspanningen en die van banken op het gebied van de bestrijding van financieel economische criminaliteit is volgens hem scheefgegroeid. FD-journalist Marcel de Boer ontbreekt het de speurneuzen van Rabobank zelf ook aan inzicht. 'Ze geven allerlei verdachte transacties door aan overheidsinstanties en daar krijgen ze niet altijd feedback over.'

Luister ook | Newsroom: We weten eindelijk hoeveel er wordt witgewassen

Artificial intelligence

De banken gooien op hun beurt alle transacties over de schutting bij de Financial Intelligence Unit (FIU), maar daar werken nauwelijks zestig mensen. Vorige week tikte De Nederlandsche Bank Rabobank op de vingers, omdat die 40.000 klanten in de laagste risicoklasse indeelde zonder degelijke onderbouwing. Volgens De Boer wil Draijer daarom met hulp van artificial intelligence alle publiek beschikbare bronnen gaan scannen.

Luister ook | Ask Me Anything over Witwassen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen