Financieel4 dec '19 07:00Aangepast op 4 dec '19 13:17

Bijna helft provincies verhoogt wegenbelasting

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de provincies laat de opcenten, het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting, stijgen. Dat blijkt uit een analyse van de begrotingen van de provincies, die BNR heeft uitgevoerd.

Auto's in de file in een haven
Auto's in de file in een haven (ANP Olaf Kraak)

Luister ook | Opcenten stegen deze eeuw gemiddeld 40 procent

Vijf provincies voeren een stijging door. Daarbij gaat het bij drie provincies om stijgingen aan de hand van de inflatie. In Friesland betaal je straks bijna een kwart meer aan belasting over je auto voor de provincie.

Luister ook | Newsroom

Nuon-aandelen

Sander de Rouwe, gedeputeerde van de provincie Friesland en gaat over Financiën, wijst erop dat vijf jaar geleden nog een forse verlaging werd doorgevoerd in verband met extra inkomsten door verkoop van Nuon-aandelen. 'We hebben daarvan een behoorlijk deel aan teruggegeven aan de burger. Maar die verkoop is eenmalig, belastingverlaging structureel, dus toen hebben we al gezegd dat we in 2020 terug zouden gaan naar het oude tarief.'

Lees ook | In drie provincies meer autobelasting

Friesland

Heb je een benzineauto met een gemiddeld gewicht, dan betaalde je dit jaar nog 197 euro aan de provincie. Volgend jaar is dat ruim 240 euro. Met een dieselauto met een gemiddeld gewicht ben je volgend jaar 70 euro meer kwijt. Dat bedrag stijgt van ongeveer 330 euro naar 403 euro.

Drenthe spant de kroon

Maar nog altijd is Drenthe de provincie met het hoogste tarief. Daar ben je met een benzineauto ongeveer 254 euro kwijt per jaar. Met een dieselauto betaal je 426 euro. Groningen volgt Drenthe op de voet. Daar is het tarief 0,2 procent lager dan in Drenthe. De enige provincie waar je volgend jaar minder hoeft te besteden aan het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting is Gelderland, waar het opcententarief met 2 procentpunt daalt. Gemiddeld hoeven automobilisten met een benzine- of dieselauto volgend jaar 5 tot 9 euro minder te betalen.

Goedkoopst

In Noord-Holland ben je het goedkoopst uit. Heb je een benzineauto met een gemiddeld gewicht, dan hoef je maar 187 euro te betalen. Met een gemiddelde dieselauto ben je ongeveer 312 euro kwijt.

Stijging opcenten motorrijtuigenbelasting per provincie voor dieselauto's
Stijging opcenten motorrijtuigenbelasting per provincie voor dieselauto's (BNR)
Stijging opcenten motorrijtuigenbelasting per provincie voor benzineauto's
Stijging opcenten motorrijtuigenbelasting per provincie voor benzineauto's (BNR)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen