Lonen stijgen meer, Nederlandse koopkracht groeit
De koopkracht van veel Nederlanders krijgt een impuls doordat lonen harder zullen stijgen volgend jaar. Volgens werkgeversorganisatie AWVN is er sprake van een loonstijging van gemiddeld 3,1%. Met Prinsjesdag voorspelde het CPB voor 2020 al een koopkrachtstijging van 2,1%.
Luister ook | Directeur werkgeversorganisatie AWVN: 'Lonen stijgen al genoeg'
Afspraken 2020
Deze stijging is substantieel meer dan de zogeheten ‘Cao-kijker’ die AWVN afgelopen maanden dagelijks heeft gedaan en 2,8% aangaf. 'Er zijn een paar grote cao's afgesproken met veel meer afspraken in 2020 dan in 2019', verklaart Laurens Harteveld, senior beleidsadviseur bij AWVN, de verschillen.
Winnaars en verliezers
Welke werknemers profiteren het meest van deze loonstijging? Als je kijkt naar de winnaars dan zie je vooral dat die in sectoren metaal en techniek zitten, die zien een stijging van bijna 5 procent in 2020. Ook in horeca en sales gaan de lonen flink omhoog met 4,5 ongeveer procent. In de detailhandel en de landbouw blijven de lonen achter door de ongunstige economische situatie waar die sectoren in zitten.
Economische verwachtingen
De economische verwachtingen voor de komende jaren zijn minder goed. Maar alsnog betekent dat niet dat de lonen daar meteen onder zullen lijden. 'Wat je ziet is dat de contractlonen de economie volgen met een vertraging van ongeveer anderhalf jaar', zegt Harteveld. De reden voor die vertraging is dat het steeds even duurt voor een overkomst is in de cao's.
Dat betekent ook dat wanneer bedrijven het mogelijk lastiger zouden krijgen in de nabije toekomst door een krimpende economie, ze op dat moment wel hogere lonen moeten betalen. 'De economie zou ook kunnen stabiliseren of verder kunnen groeien, daar hangt het van af', zegt Harteveld.