Financieel20 dec '19 06:34Aangepast op 20 dec '19 07:24

'Pensioendagen sparen met verlof is niet zonder risico'

Auteur: BNR Webredactie

Werknemers die twee jaar verlof hebben gespaard om zo eerder met pensioen te kunnen gaan, lopen een risico dat die vakantiedagen niet worden uitbetaald. Dat stelt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) in een advies op het wetsontwerp dat dit verlofsparen regelt.

Wat als de baas op de fles gaat?

Die wet is bedoeld om mensen gezond en werkend hun pensioen te laten halen en dus de mogelijkheid te bieden om eerder met pensioen te gaan. Werkgevers moeten dat gespaarde geld op de balans houden om het uiteindelijk uit te kunnen keren. Maar wat als de werkgever niet solvabel genoeg is of in het ergste geval failliet gaat? Dat vraagt de Orde zich af. De NOB pleit er daarom voor het beheer en uitbetaling van die verlofdagen uit te besteden aan externe partij, zoals een pensioenuitvoerder of verzekeraar.

Wettelijke vastlegging

Volgens belasting- en pensioenadviseur Bas Dieleman van Loyens en Loeff zijn er twee mogelijke oplossingen om het risico te verkleinen: 'Je kunt werknemers verplichten om dat het spaartegoed af te storten bij een bank of pensioenfonds, of je kunt aan een wettelijke constructie denken waarbij het UWV de doorbetaling van het salaris voor zijn rekening neemt'.

( ANP XTRA Roos Koole)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen