Financieel27 dec '19 12:41

Banken aan vooravond grote ontslagrondes

Auteur: BNR Webredactie

Banken staan wereldwijd aan de vooravond van de grootste ontslagrondes sinds 2015, zo meldt persbureau Bloomberg. Vijftig banken willen in totaal bijna 80.000 werknemers lozen om de kosten te drukken en verder te digitaliseren.

Lage rente

'De aanhoudende hele lage rente maakt het voor banken moeilijk om geld te verdienen', zegt Eva Rooijers, redacteur banken bij het FD. De hogere buffers die banken moeten aanhouden sinds de financiele crisis is een reden. Maar daarnaast zijn de winstmarges in Europa laag en daar moeten de banken volgens Rooijers aan werken. Ze benutten niet genoeg van alle inkomstenbronnen die ze tot hun beschikking hebben, om minder afhankelijk te worden van de rente-inkomsten. Amerikaanse banken zijn een stuk winstgevender omdat de rente daar hoger is dan in Europa. De rentemarge is groter. Amerikaanse banken snijden ook harder.

Luister ook | 'Alleen hogere marges en buffers kunnen perverse prikkels uit bankensysteem halen'

FinTech

'Er worden te veel handen naar problemen gegooid in plaats van technologie', zegt Conny Dorrestijn, Fintech ondernemer en founding partner van BankiFi. Ze pleit ervoor dat banken meer technologie gaan toepassen om bijvoorbeeld fraude op te sporen.

(AFP Tolga AKMEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen