Financieel14 jan '20 09:43Aangepast op 14 jan '20 10:12

Amsterdam neemt schulden jongeren over

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Amsterdam neemt schulden van jongeren over en zet die om in een lening. Die lening moet naar draagkracht worden terugbetaald. Schulden tot 750 euro kunnen zelfs worden kwijtgescholden.

De gemeente hoopt dat Amsterdamse jongeren zich zo meer op de toekomst kunnen richten. , zegt Marjolein Moorman, verantwoordelijk wethouder in Amsterdam. 'Als je in de schulden raakt, dan geeft dat ongelooflijk veel stress. Het is dan een enorm blok aan je been. We willen hiermee voorkomen dat jongeren dit levenslang met zich meedragen, waardoor je niet kunt werken aan je toekomst.'

Luister ook | Vrijwel alle studieschulden netjes afbetaald

Toekomstplan

In Amsterdam heeft 34 procent van inwoners tussen de 18 en 34 jaar schulden, tonen cijfers van de gemeente aan. De bedragen lopen uiteen van een maand te laat een telefoonrekening betalen tot tienduizenden euro's. 'Wat we zien is dat schuldeisers vaak niet bereid zijn om een voorstel te accepteren om de schuld kwijt te schelden, maar zeggen: 'We wachten wel tot de jongere meer verdient.' Daardoor loopt die schuld alleen maar op. We zorgen nu ervoor dat wij samen met die schuldeisers afspraken gaan maken', zegt Moorman.

Lees ook | Minister maakt werk van emancipatie consument

Maar daar staat voor de jongeren wel wat tegenover, zegt Moorman. 'Het is niet zomaar een cadeautje. We gaan een plan maken met de jongeren om te werken aan hun toekomst. Dus wat ze gaan doen met een opleiding of hun werk. Elke keer als zij die doelen halen, wordt een deel van de schulden kwijtgescholden', legt Moorman uit. Jongeren die niet meewerken aan dat toekomstplan behouden hun schulden, waarschuwt de wethouder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen