Financieel21 jan '20 06:17Aangepast op 21 jan '20 10:12

Strenger toezicht trustkantoren verjaagt dubieuze klanten

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal brievenbusfirma's in Nederland is met bijna een derde gedaald. Dat komt onder meer doordat trustkantkoren en banken de handen hebben afgetrokken van Nederlandse bv’s van buitenlandse klanten met een slechte reputatie, opgejaagd door De Nederlandsche Bank.

DNB houdt steeds strenger toezicht op de trustsector. Daardoor verhuisden dubieuze bv's de afgelopen jaren verhuisd van grote trustkantoren naar kleinere. Uiteindelijk belandden ze helemaal buiten de sector. Ook Isabel dos Santos, dochter van de voormalige president van Angola, kon uiteindelijk geen enkel kantoor meer vinden dat haar bv's onder zijn hoede wilde nemen. In meerdere landen lopen nu strafrechtelijke onderzoeken naar Dos Santos en haar man.

Lees ook | Dubieuze klanten vertrekken bij trustkantoren door strenger toezicht

Niet-betaalde schulden

In december legde Angola nog beslag op 1,1 miljard dollar van Dos Santos. Aanleiding daarvoor waren niet-betaalde schulden aan staatsbedrijven, waarvan een groot deel via bv's in Nederland liep. Nu blijkt dat de toezichthouder DNB deze bv's al jaren in het vizier had, waardoor haar bv's nu gevestigd zijn op het adres van een flex-kantoor op Schiphol.

'Tot onze verbazing zagen we dat het aantal brievenbusfirma's ontzettend aan het afnemen zijn. Dat komt mede door het strengere toezicht van DNB op trustkantoren', zegt FD-journalist Gaby de Groot. 'Of dit een staartje gaat krijgen is moeilijk te zeggen. Zowel trustkantoren als DNB zeggen vrij weinig. Trustkantoren proberen hun klanten te beschermen en De Nederlandsche Bank houdt weinig toezicht op deze klanten.'

Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie, zegt dat de afname van brievenbusfirma's niet alleen aan DNB ligt. 'De wetgeving van trustkantoren is sterk aangescherpt. Vooral de kleine kantoren zijn daar de dupe van. Ook de maatschappelijke ontwikkelingen spelen mee. Wij vinden dat transparantie erg belangrijk is. Ten derde heeft de fiscale ontwikkeling een bijdrage geleverd.'

Isabel dos Santos
Isabel dos Santos (AFP / Fernando Veludo)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen