Financieel4 feb '20 12:31

Private equity investeert minder

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks dat private equity-bedrijven over zo'n 760 miljard beschikken, investeren ze twintig procent minder in bedrijven, blijkt uit wereldwijd onderzoek. 'Het geldt maar ten dele voor de Nederlandse situatie', zegt directeur Tjarda Molenaar van de NVP, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

Image
( ANP XTRA Lex van Lieshout)

Luister ook | Kaaimaneilanden geliefd onder hedgefondsen en private equitypartijen

Daling logisch vergeleken met uitstekend 2018

Molenaar herkent wel de waardedaling van de investeringen in 2019 ten opzichte van 2018, maar dat komt vooral door twee zeer in het oog springende investeringen in 2018, Nouryon en Upfield. 'Zulke grote investeringen heb je niet elk jaar', zegt Molenaar. Qua aantallen denkt Molenaar in 2019 op hetzelfde te zullen uitkomen als in 2018: 'Met name voor de middenmarkt blijft het belangrijk dat er risicokapitaal geïnvesteerd wordt'.

Nederlandse investeerders gedisciplineerd

Volgens Molenaar blijkt uit de cijfers dat Nederlandse investeerders gedisciplineerd blijven investeren - de hoeveelheid beschikbaar kapitaal is weliswaar gestegen, maar dat geldt niet voor het aantal investeringen. 'Sommige partijen vinden de prijzen te hoog en investeren een bepaalde tijd niet, anderen gaan door ondanks de hoge prijzen omdat ze zien ze dat ze nog waarde kunnen creëren', zegt Molenaar. Volgens haar zijn de aloude productiebedrijven zoals een margarinedivisie of chemicaliën nu populair. En in de life sciences zijn dat nieuwe medische vondsten en de gezondheidszorg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen