Financieel5 feb '20 08:39Aangepast op 5 feb '20 13:11

Passief beleggen drijft pensioenfondsen in handen Saudi Aramco

Auteur: BNR Webredactie

Minimaal vijf Nederlandse pensioenfondsen beleggen in het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad. Saoedi-Arabië staat vooral bekend om schimmigheid, grilligheid en mensenrechtenschendingen, zegt Mart van Kuijk van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling.

Lees ook | Pensioenfondsen beleggen in omstreden Saudi Aramco

Eerder sloten Nederlandse pensioenfondsen het Saoedische oliebedrijf nog uit, maar inmiddels blijken ze er toch nog - vooral passief - in te beleggen. Het is het gevolg van de oprukkende trend van het passief beleggen, zegt Van Kuijk. 'Volgens mij is de casus van Aramco een mooi ijkpunt, we kijken hoe het zich verder ontwikkelt. We spreken ze er niet direct op aan, we proberen het geheel de goede kant op te krijgen.'

(EPA / Ali Haider )

Actief en passief

Actief beleggen betekent dat beleggingsfondsen een expert inzetten die kijkt naar hoe het beste rendement gehaald kan worden op de markt. Experts zijn duur en levert vaak minder op aldus journalist FD. Passief beleggen gaat via indexfondsen. Een aantal grote spelers die de index beheren bepalen welke bedrijven, waaronder Aramco, worden toegelaten tot de markt. Dat laatste is populairder omdat het beleggers minder geld kost en het meer oplevert.

Luister ook | Beleggerspanel | Beleggerspanel over beursgang Saudi Aramco


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen