Financieel20 feb '20 12:58

ING-topman: commotie rondom salaris geen reden vertrek

Auteur: BNR Webredactie

De commotie over zijn salaris is niet de trigger geweest om bij ING te vertrekken, zegt ING-topman Ralph Hamers op BNR: 'Nee, dat is het niet geweest'. Volgens Hamers speelde die discussie bovendien meer dan twee jaar geleden. 'Hij was erg beschadigd geraakt door alle commotie rondom zijn honorering', zegt hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van Nyenrode University.

CEO Ralph Hamers van ING
CEO Ralph Hamers van ING ( ANP Robin van Lonkhuijsen)

Luister ook | Lakeman: Ik zie Hamers het liefst achter tralies

Commotie om salaris en megaboete

Hamers, die bestuursvoorzitter wordt van de Zwitserse bank UBS, werkt al 28 jaar bij ING waarvan de laatste 7 jaar als CEO. In die hoedanigheid kreeg Hamers in 2018 te maken met een megaboete van 775 miljoen euro wegens falend toezicht op witwassen die ING schikte. Ook raakte hij in datzelfde jaar in opspraak vanwege een voorstel om zijn salaris te verhogen van 1,75 naar 3 miljoen euro per jaar. Uiteindelijk zag ING ervan af, onder andere vanwege de grote maatschappelijke verontwaardiging.

Luister ook | ING-topman Hamers: Fraude had nooit mogen gebeuren

'Hamers beschadigd'

Hoewel Hamers zelf zegt dat het geen rol speelde ('Nee, dat is het niet geweest'), is dat volgens hoogleraar Koelewijn wél degelijk het geval: 'Nederland is te klein geworden en hij was erg beschadigd door alle commotie rondom zijn vergoeding en de megaboete die ING kreeg.' Hamers' voorganger Sergio Ermotti toucheerde in 2018 maar liefst 13 miljoen euro, het lijkt Koelewijn onwaarschijnlijk dat Hamers het voor minder doet: 'Dat zijn salaris met een factor 5 á 6 omhoog gaat, lijkt mij zeer waarschijnlijk. Dan is hij gelijk af van discussies over geld, Kamercommissies en publiekelijk afgefakkeld worden'.

Koelewijn vindt het niet meer dan logisch dat Hamers op 53-jarige leeftijd de overstap maakt: 'Hij heeft een goed track record op het gebied van digitalisering en het aanzetten tot een nieuwe strategie. Ook heeft hij buitenlandervaring.'

Luister ook | Rutte: Geen versoepeling bankiersbonussen

'Salaris geen trigger'

Zelf zegt Hamers dat het 'gevoel dat alles bij ING goed staat' voor hem echt de trigger is om over te stappen: 'En dat er een nieuwe alternatieve professionele uitdaging is die dermate interessant is om die overstap te maken'. Desgevraagd zegt Hamers dat 'later bekend wordt gemaakt wat ik ga verdienen. Over remuneratie gaat de raad van commissarissen. Waar het om gaat is dat ik de kans krijg om een hele andere bank te leiden, en dat ik iets moois oranjes achterlaat'.

Luister ook | Ralph Hamers vertrekt en gaat bij UBS aan de slag

Gerelateerde artikelen