Financieel24 feb '20 07:12

PFAS of stikstof amper genoemd in gemeentebegrotingen

Auteur: BNR Webredactie

De gevolgen van stikstof en PFAS zijn nauwelijks terug te vinden in de begrotingen van gemeenten. Slechts 13 procent van de gemeenten noemt PFAS en stikstof in de begroting. Dat blijkt uit onderzoek van Exilo, een expertisebureau voor financiën, control en bedrijfsvoering van lokale overheden.

Een container met bouwgrond
Een container met bouwgrond (ANP/Sem van der Wal)

Opmerkelijk

Exilo keek naar de begrotingen van 115 gemeenten, verspreid door het land die op dit moment te maken hebben met bouw- of grondverzetprojecten. Bij meer dan de helft van de gemeenten wordt stikstof of PFAS niet in de begroting genoemd, gemeenten noemen bovendien stikstof vaker dan PFAS.

Zo neemt 28 procent van de gemeenten stikstof in de begroting op, tegenover slechts 3 procent die PFAS noemt. Bij dertien procent is zowel PFAS als stikstof terug te vinden in de begroting. Bijna geen enkele gemeente noemt een concreet bedrag.

Rogier Schumer van Exilo vindt het opmerkelijk dat veel gemeenten het niet noemen, maar denkt niet aan opzet. Hij denkt dat veel gemeenten op dat moment niet inzichtelijk hadden wat de effecten waren en het daarom niet hebben opgenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen