Financieel27 feb '20 13:38

Inval ABN Amro Frankfurt in kader onderzoek dividendfraude

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse Justitie heeft een inval gedaan bij een filiaal van ABN Amro in Frankfurt. Volgens openbare aanklagers uit Keulen gaat om een actie in verband met een al jaren lopende zaak over dividendfraude. Een woordvoerder van ABN Amro bevestigt dat er een inval is en zegt dat de bank volledig meewerkt met de Duitse Justitie. 'Justitie neemt dit hoog op', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

(EPA Armando Babani)

Gewapende inval

Ooggetuigen verklaarden dat gewapende politie-agenten donderdagochtend de Duitse ABN Amro-vestiging in de Mainzer Landstraße te Frankfurt betraden. Het zou dus gaan om cum ex-betalingen. Bij zogeheten Cum/Ex-transacties worden aandelen rondgepompt zodat het voor de fiscus onduidelijk is wie op welk moment de rechtmatige eigenaar van de stukken is. Uiteindelijke vorderen twee partijen dividendbelasting terug terwijl maar één partij daar recht op heeft.

Torenhoge boete

Duitsland-correspondent Derk Marseille bevestigt dat de inval aansluit op de eerdere inval in november vorig jaar in het kader van het Cum/Ex onderzoek. 'De zaak krijgt heel veel publiciteit en dat is slecht voor ABN Amro. Ik las dat ABN Amro nog geen geld voor een boete gereserveerd heeft, wel voor juridische kosten en die zullen er komen'. Marseille verwacht torenhoge boetes: 'Dit is misleidend en de Duitse Justitie neemt dit hoog op', Volgens Marseille zitten zo'n driehonderd man op de zaak.

In november brachten de autoriteiten ook al een bezoek aan het kantoor in Frankfurt. Er waren destijds ook huiszoekingen in meerdere woningen in Duitsland. Volgens een verklaring van de Duitse justitie deden in november ongeveer honderd opsporingsambtenaren mee aan de invallen.

Luister ook | Duitse autoriteiten vallen binnen bij ABN Amro in Frankfurt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen