Financieel1 apr '20 06:46Aangepast op 1 apr '20 07:49

Ondernemers nog niet in rij voor uitstellen van aflossingen

Auteur: BNR Webredactie

Een ruime meerderheid van de bedrijven maakt nog geen gebruik van de aflospauze van banken. Mkb-bedrijven kunnen een halfjaar uitstel krijgen van de aflossing van hun leningen. De regeling helpt ondernemers die door de corona-crisis in grote problemen zitten.

Kwart van de klanten

In totaal bieden vijf banken deze uitstelregeling aan: ING, Rabobank, ABN Amro, de Volksbank en Triodos. Bij Rabobank en Triodos maakt ongeveer een kwart van de klanten die hiervoor in aanmerking komen gebruik van de regeling. Ze hebben een verzoek ingediend of de bank is al akkoord gegaan. Bij ING ligt dat aantal lager, daar heeft zo’n tien procent van de mkb-klanten zich inmiddels bij de bank gemeld. Volksbank heeft naar eigen zeggen met 'enkele honderden van haar zakelijke klanten' contact gehad. Maar de bank wil verder geen details delen.

Luister ook | MKB-Nederland: kwijtschelding mkb-schulden kan veel faillissementen voorkomen

Ook ABN Amro wil nog geen cijfers delen. Deze bank verwacht dat 85 procent van de klanten gebruik gaat maken van de regeling. Daarbij moet worden opgemerkt dat de procedure verschilt met die van andere banken. ABN-klanten moeten aangeven als ze géén gebruik willen maken van de uitstelregeling. Als ze dat niet doen, maken ze er standaard gebruik van.

Sigaar uit eigen doos

Volgens Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan de Nyenrode Business Universiteit, draait een deel van de bedrijven redelijk door. 'Die hoeven geen gebruik te maken van deze uitstelregeling.' Bedrijven die wel in de problemen zitten, vinden andere zaken nu belangrijker, denkt Koelewijn. 'Hoe betaal ik de lonen door? Dat is dat grootste vraag voor veel ondernemers. Die hebben nu geen zin in een hoop gedoe en papierwerk. Ze gaan eerst knopen tellen, daarna gaan ze pas naar de bank.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

En hoewel het kan helpen om de aflossing van leningen een paar maanden vooruit te schuiven, is het volgens Koelewijn 'een sigaar uit eigen doos'. 'Je moet het later alsnog terug betalen. Dat werkt alleen als je ervan overtuigd bent over een tijdje weer in business te zijn. Anders loop je straks tegen dezelfde problemen aan.'

De Zuidas in Amsterdam Zuid.
De Zuidas in Amsterdam Zuid. (ANP / John Gundlach)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen