Financieel1 apr '20 10:46

VEB roept rvc's op geen bonussen uit te keren

Auteur: BNR Webredactie

Beursgenoteerde bedrijven moeten dit jaar geen bonussen uitkeren aan hun bestuurders, zegt de beleggersvereniging VEB. De oproep is in het bijzonder bericht aan de raden van commissarissen. 'In uitzonderlijke tijden moet je uitzonderlijke stappen kunnen nemen', zegt VEB-directeur Paul Koster.

Het is daarom belangrijk dat rvc's naar buiten de boodschap geven dat bonussen nu even niet gepast zijn, Het gaat zelfs nog iets verder, zegt VEB-directeur Paul Koster op BNR. 'In andere landen leveren CEO's en ander hoger management een deel van het salaris in. Wij ondersteunen dat zeker ook; het gaat er op dit moment echt om dat je naar buiten laat zien dat we met elkaar proberen deze hele zware tijd door te komen.'

Luister ook | Uitstel ava's kan bestuurbaarheid ondernemingen aantasten

Verontwaardiging

In Nederland is meerdere malen gebleken dat het toekennen van bonussen tot veel verontwaardiging leidt, zegt Koster. 'Dat is slecht voor de reputatie van de onderneming en dat is zéker slecht voor de moraal in het bedrijf.' De VEB wil niet dat alle dividenduitkeringen stoppen, wat de laatste dagen ook veel voorgesteld wordt. 'Wij vinden dat alle bedrijven moeten kijken wat de crisis betekent voor hun cashflow', zegt Koster.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Even geen bonussen dit jaar, zegt de VEB.
Even geen bonussen dit jaar, zegt de VEB. (ANP / Lex van Lieshout )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen