Financieel2 apr '20 19:00Aangepast op 2 apr '20 21:07

Hoekstra's miljard is 'druppel op gloeiende plaat'

Auteur: Diederik de Groot

De maximaal 1 miljard euro, die minister Hoekstra van Financiën bereid is te storten in het nog op te richten coronafonds, 'helpt op geen enkele manier het herstel van de economie in heel Europa'. Dat zegt Frank Heemskerk in BNR de Wereld. Hij is oud-staatssecretaris, oud-bewindvoerder van de Wereldbank en nu secretaris-generaal van The European Round Table for Industry.

Landen die zwaar worden getroffen door het coronavirus en er financieel niet goed voorstaan, kunnen een beroep doen op het fonds om medische hulp te financieren. Heemskerk denkt dat Nederland een groot probleem heeft als Italië en Spanje omvallen. Het idee achter de zogenoemde Eurobonds noemt hij daarom 'verstandig'. Een Nederlands 'nee' tegen dat plan werd in Zuid-Europa beantwoord met woedende reacties. Vervolgens kwamen Hoekstra en Rutte met het plan voor het gezamenlijke coronafonds.

Luister ook | Het 'Schnaps und Frauen'-moment van Wopke Hoekstra

Lees ook | Zuid-Europa gaat Rutte uitlachen

Minister Wopke Hoekstra van Financiën.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. (ANP / REMKO DE WAAL)

Rel Eurobonds schadelijk voor Nederland

De rel over de Eurobonds heeft Nederland en het Nederlandse kabinet geen goed gedaan, zegt Heemskerk. Hij ziet verder juist een Nederlands belang bij het overeind houden van landen binnen de unie die het zwaar hebben.Goedkoop zal dat echter volgens hem niet worden: 'Je praat over honderden miljarden, die je nodig hebt om het herstel vorm te geven. Dat kun je niet doen door giften, maar doordat je dat financiert, leent en op de goede manier investeert, waardoor je het weer terug kan betalen.'

Luister ook | GroenLinks vindt één miljard te weinig

Een gift van maximaal een miljard is volgens Heemskerk dan ook bij lange na niet genoeg: 'Het is natuurlijk een prachtig gebaar, maar het is volstrekt een druppel op een gloeiende plaat. Je moet juist gaan kijken hoe je instrumenten kan ontwikkelen, waarmee je met collectiviteit en solidariteit toegang creëert tot kapitaalmarkten, voor landen die die toegang wellicht nu niet meer hebben'.

Luister ook | BNR De Wereld in gesprek met Frank Heemskerk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen