Financieel4 apr '20 19:18Aangepast op 4 apr '20 19:37

Zoeken in corona-tijd: personal finance houdt ons van de straat

Auteur: BNR Webredactie

In de normale wereld zie je ze komen en gaan: populaire zoektermen. Rond oktober zullen niet veel mensen op zoek zijn naar een caravan, zoals in mei de sneeuwhoogtes niet bijster populair zullen zijn. In deze onzekere coronatijden wordt ons zoekgedrag op het internet kennelijk grotendeels ingegeven door de langetermijnzorgen over ons inkomen.

BNR-redacteur Thomas van Groningen trok de stoute zoekschoenen aan en ging op inspectie op Google Trends. Hij trof onder meer een forse groei bij zoektermen als 'uitstel van betaling', 'huur niet betalen', 'uitkering aanvragen', en 'niet betalen' in het algemeen. Interessant zijn ook de verschillen per provincie: in Flevoland, Drenthe en Overijssel wordt veel gezocht op 'uitstel van betaling', terwijl 'niet betalen' vooral zoekers in Limburg, Friesland en Noord-Brabant aanspreekt.

Dossier | Coronavirus

'Huur niet betalen' is vooral in Overijssel een populaire zoekterm op Google - al dient daarbij te worden aangetekend dat de het totaal aantal zoekopdrachten hier te beperkt was om echt significant te zijn. In Flevoland, Groningen en Zuid-Holland wordt veel gezocht op 'uitkering aanvragen' - wat natuurlijk niet wil zeggen dat in die provincies ook per se de meeste banen op het spel staan.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

De trens kunnen elkaar in hoog tempo opvolgen. Maar wil jij ook kijken of jouw zoekgedrag enigszins aansluit bij de rest van Nederland, klik dan hier.

(EPA / Wallace Woon)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen