Financieel8 apr '20 14:24Aangepast op 8 apr '20 15:07

FMO werkt stug door in coronatijd

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden, oftewel de FMO, financiert al sinds 1970 projecten in landen als India en Congo waar commerciële banken liever van wegblijven. Ze worden door deze banken als te risicovol gezien. Hoe doet de FMO het nu tijdens de coronacrisis?

Het bestaansrecht van de FMO is door de crisis allen maar groter geworden, zegt bestuursvoorzitter Peter van Mierlo. Bij de organisatie staan klimaat en het terugdringen van ongelijkheid hoog in het vaandel, maar Van Mierlo ziet die ongelijkheid nu alleen maar toenemen.

Lees ook | Witwasaanpak schiet tekort

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de werkwijze van de FMO. De organisatie werkt veel samen met andere partijen. Met andere ontwikkelingsbanken blijft die samenwerking redelijk stabiel, maar commerciële partijen - die zich tot voor kort juist massaal aanmeldden - haken nu steeds vaker af. Het aangaan van nieuwe projecten is op dit moment niet mogelijk. Een ander probleem is dat FMO-vertegenwoordigers niet meer fysiek kunnen controleren bij projecten in bijvoorbeeld Afrika op wantoestanden als landroof en onderbetaling.

Lees ook | Rode Kruis: 750 miljoen voor wereldwijde coronahulp

Risico's

Wat risico's betreft valt het mee, zegt Van Mierlo. 'Omdat over het algemeen de appetite te laag is - ook van het westerse bedrijfsleven - om te investeren in die markten, kun je natuurlijk investeren in projecten die relatief best goed onderbouwd zijn.' Het risico is natuurlijk aanwezig, maar de FMO wist de afgelopen jaren een aardig rendement te behalen. Van Mierlo voegt eraan toe dat dat rendement er dit jaar niet zal zijn.

Lockdown

Van Mierlo is bang voor de gevolgen als het virus harder om zich heen gaat slaan in Afrika. Een lockdown in de townships in Zuid-Afrika of in de sloppenwijken van Nairobi is volstrekt onmogelijk. Daarnaast is de omvang van de informele economie in Afrika groot. 'Die mensen hebben een liquiditeitsspanne van een dag, dus daar past een lockdown helemaal niet bij.'

Landbouw

Van Mierlo maakt zich zorgen over de landbouw, en dan vooral het logistiek proces daarvan, en over de supply chain rondom de energieprojecten, de zonne- en windparken die ze aan het bouwen zijn. De onderdelen daarvoor moeten uit de hele wereld komen en die toevoer ligt voor een groot deel stil.

Afrika

Goed om te zien is dat veel partijen de FMO de laatste tijd hebben gebeld met de vraag hoe ze kunnen samenwerken; het waren er vijf keer zoveel als normaal. Van Mierlo tekent daarbij aan dat het belangrijk is om te blijven concentreren op ontwikkelingslanden en niet bijvoorbeeld de Zuid-Europese landen in de steun te betrekken. We willen het belang van Afrika nog wel eens onderschatten, zegt Van Mierlo. '60 tot 70 procent van de landbouwgrond is in Afrika, enorm veel grondstoffen, een enorme groei qua demografie. Er zit een enorme potentie ook qua toekomst.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen