Financieel8 apr '20 12:12

Fiscus kan thuiswerkplek belasten

Auteur: BNR Webredactie

Als je baas geld biedt om een thuiswerkplek in te richten, kun je daar beter niet meteen op ingaan. Als je over twee maanden weer permanent op kantoor gaat werken, bestaat de kans dat je al die spullen weer in moet leveren. De Belastingdienst kan jouw nieuwe bureau of computer namelijk als loon aanmerken.

De hoofdregel is dat alles wat de werkgever vergoedt of geeft aan een werkgever, als loon wordt beschouwd, legt Antoine Roes van belastingadvieskantoor Zeker Fiscaal uit. Maar daarna kan in de wet op de loonbelasting worden bekeken of er vrijstellingen zijn waardoor voorzieningen onbelast kunnen blijven.

Lees ook | Prijzen van thuiswerk-hardware schieten door het dak

Bij thuiswerken zijn er specifieke vrijstellingen voor arbo-voorzieningen en voor verschillende ict-voorzieningen. En er is een algemene vrijstelling binnen de werkkostenregeling die verband houdt met de loonsom van de werkgever.

De werkgever moet bij de Belastingdienst kunnen aantonen waarvoor de voorzieningen zijn bedoeld. Dat is belangrijk; bij een ict-voorziening bijvoorbeeld geldt dat, als die niet meer noodzakelijk is, die moet worden teruggegeven of de werkgever moet een vergoeding betalen.

Arbo-beleid

De kosten van een internetabonnement kunnen door de werkgever onbelast worden vergoed. Met de aanleg kan de Belastingdienst zich afvragen in hoeverre er sprake is van een privévoordeel. Verder hangt veel af van wat de werkgever heeft geregeld in z'n arbo-beleid. Als daarin staat dat de werknemer bij thuiswerken moet beschikken over een goeie werkplek, zijn de verplichtingen voor de werkgever.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Gerelateerde artikelen