Financieel30 apr '20 17:16

Overheid onderzoekt subsidiëring kinderopvang

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat onderzoeken of kinderopvang door de overheid gefinancierd kan worden. Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën. Zij wil een nieuw toeslagenstelsel dat veel minder ingewikkeld is. 'Geschat wordt dat daar een prijskaartje van vijf miljard aan hangt', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën ( ANP Batr Maat)

Veel opties

'Van Huffelen gaat naar een generieke regeling kijken met misschien een kleine eigen bijdrage', zegt Van Leeuwen, 'In andere landen zie je ook dat de overheid meebetaalt om de arbeidsparticipatie te bevorderen. Het moet gewoon anders, vinden ze in Den Haag'.

'Het probleem is dat dat geld ergens vandaan moet komen, bijvoorbeeld uit hogere belastingen. De toeslagen zijn nu inkomensafhankelijk, dat is op zich eerlijk, maar bewerkelijk in de uitvoering'. Volgens Van Leeuwen is verhoging van het minimumloon één van de opties van het kabinet, maar dat moet dan fors omhoog - van de lagere inkomens is immers twintig procent afhankelijk van overheidssubsidies. En wie betaalt dat hogere minimumloon? Dat zijn de bedrijven. Bovendien hebben zzp'ers niets aan zo'n oplossing - die hebben dan een minimumloon noch een toeslag


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen