Financieel19 mei '20 16:34Aangepast op 19 mei '20 17:38

Van Huffelen: aangifte tegen ambtenaren moest wel

Auteur: BNR Webredactie

De aangifte die het ministerie van Financiën heeft gedaan van kneveling en discriminatie bij de Belastingdienst slaat in als een bom. Aanleiding is de slepende toeslagenaffaire, waarin vele ouders zijn achtervolgd als fraudeur. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen moest het vanmiddag uitleggen in de Tweede Kamer.

Na de reactie van minister Hoekstra dat zijn ambtenaren de wet niet hadden overtreden toen ze de kinderopvangtoeslag terugeisten, vroeg de Tweede Kamer om een second opinion van een externe strafrechtadvocaat. Op basis daarvan besloot Van Huffelen aangifte te doen, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Lees ook | Financiën doet aangifte tegen ambtenaren toeslagenaffaire

De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie. Dat gaat twee fraudeteams onderzoeken en ook de directietoeslagen over de jaren 2013 tot 2017. Vijf ambtenaren zouden intussen op non-actief zijn gezet. Van Huffelen wil dat niet bevestigen.

Gitzwarte dag

De Tweede Kamer, die al jaren bezig is om alle stukken boven water te krijgen, reageert heftig. Steven Van Weyenberg van D66 zei dat hij niet had gedacht dat hij op een dag zou moeten praten over aangifte van knevelarij en beroepsmatige discriminatie door medewerkers van onze overheid: 'Ik vind dit een gitzwarte dag voor het vertrouwen in onze overheidsorganisaties'.

Pieter Omtzigt van het CDA en Renske Leyten van de SP, die veel energie hebben gestoken in het uitzoeken van deze zak, vinden het onderzoek nog niet ver genoeg gaan. Zij vinden dat het OM ook de periode van 2017 tot nu moet onderzoeken.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën ( ANP)

Gerelateerde artikelen