Financieel20 mei '20 13:39Aangepast op 20 mei '20 14:24

NVP: bedrijven moeten eerst weer kapitaal opbouwen

Auteur: BNR Webredactie

Net als andere bedrijven worden bedrijven van private-equityhuizen geraakt door de coronacrisis. De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen hoopt dat de ondernemingen in de verschillende portefeuilles net wat meer kunnen leunen op kennis, kunde, en niet te vergeten: kapitaal.

Bedrijven zijn tijdens deze crisis in eerste instantie bezig geweest om de liquiditeit veilig te stellen en eventueel meer liquiditeit aan te trekken om op korte termijn te overleven, zegt Tjarda Molenaar, directeur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Nu moeten ze langzamerhand gaan kijken naar de middellange termijn. Voor de loonkosten hebben veel bedrijven weliswaar subsidie gekregen, maar veel andere kosten zijn gewoon doorgelopen. De kapitaalsbasis is daardoor vaak uitgehold.

Eigen vermogen versterken

Daarom is het belangrijk om het eigen vermogen te gaan versterken. Dat moet deels komen van eigen aandeelhouders, maar je kunt investeerders en aandeelhouders ook stimuleren om iets meer risico te nemen om die vermogens te versterken, zegt Molenaar. 'Want dat heb je uiteindelijk nodig om klaar te zijn voor herstel.'

Lees ook | Private equity investeert minder

Het eerste dat participatiemaatschappijen hebben gedaan toen de crisis uitbrak is het inzetten van hun kennis en netwerk om de door de crisis zwaar getroffen bedrijven te helpen. Daarbij is ook gekeken hoe eventueel overbruggingskrediet kan worden aangetrokken. Dat kan met behulp van banken of overheidssubsidies, en soms ook door eigen kapitaal te storten.

Fonds

Daarnaast is er altijd zo'n 15 procent in een fonds dat in principe bedoeld is om door te investeren in bedrijven die je in portefeuille hebt. Maar, zegt Molenaar, dat geld is afkomstig van beleggers. Die hebben dat geld aan jou toevertrouwd om met een zeker rendement te investeren. Toch zou in een tijd als deze dat geld ook gebruikt kunnen worden om het vermogen van bedrijven te versterken om ze door de crisis te halen. Daarbij is het wel belangrijk om je te richten op bedrijven die er al goed voorstonden.

Meer kans

Omdat participatiemaatschappijen eraan gewend zijn op de lange termijn te denken, omdat er veel ervaring is en omdat er om die maatschappijen heen een sterk netwerk is van adviseurs en andere partners, denkt Molenaar dat uiteindelijk bedrijven mét private equity beter door de crisis zullen komen dan degene die dat netwerk niet hebben.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen