Doordat ziekenhuizen vanaf maart werden overspoeld met coronapatiënten, stelden ze veel reguliere zorg uit. 'We hebben nauwelijks zicht op wat er precies is opgeschort. Ook weten we niet wanneer ziekenhuizen weer volledig zijn opgeschaald', zegt Aad de Groot, directeur van DSW Zorgverzekeraar. Dat maakt het lastig om vooraf te bepalen hoeveel extra zorg verzekeraars moeten inkopen. Volgens hem is het aannemelijk dat ziekenhuizen een deel van de behandelingen naar volgend jaar doorschuiven.
Veel onduidelijkheid
Eenzelfde beeld komt naar voren uit gesprekken met Zilveren Kruis, CZ en VGZ. De verzekeraars weten niet hoeveel behandelingen worden doorgeschoven naar volgend jaar, dat maakt inkopen moeilijker.
Beluister ook | Helder! Hoe worden de coronakosten uiteindelijk betaald?
Zilveren Kruis houdt rekening met 'een stuwmeer aan uitgestelde zorg' en verwacht dat ziekenhuizen meer behandelingen uitstellen zolang de anderhalve meter afstand geldt. Ook voor VGZ is de impact van corona nog een groot vraagteken. En dat terwijl het aantal uitgestelde behandelingen volgens de verzekeraar belangrijk is bij de zorginkoop voor volgend jaar. En CZ wijst op nog een andere bemoeilijkende factor: bij de inkoop voor volgend jaar baseren verzekeraars zich normaal op de zorgbehoefte van dit jaar. Nu kan dat niet omdat de 'volumecijfers zijn verstoord'.
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Of zorg daardoor uit voorzorg ruimer wordt ingekocht waardoor de premies stijgen, willen de verzekeraars nog niet zeggen.
Stijging premies
DSW-directeur Aad de Groot wil duidelijke afspraken maken om premiestijgingen te voorkomen. 'Het zou heel vreemd zijn als we ziekenhuizen nu compenseren voor de misgelopen inkomsten en vervolgens opnieuw moeten betalen als de zorg volgend jaar alsnog wordt aangeboden.' Hij doelt op de afspraken die verzekeraars hebben gemaakt met ziekenhuizen over inkomstenderving. Als ze vanwege de corona-uitbraak veel van hun reguliere zorg moesten afzeggen of uitstellen, krijgen ze de misgelopen inkomsten vergoed van de zorgverzekeraars.
Enorm beroep
Volgens De Groot doen verzekeraars al een enorm beroep op de solidariteit van premiebetalers. Ze betalen immers voor zorg die ze niet kunnen gebruiken. Het is onwenselijk als daarbovenop een prijsstijging komt, vindt hij. Daarover gaat hij in gesprek met ziekenhuizen. 'Die gesprekken zullen heel lastig worden. Deze situatie vereist samenwerking, anders ga je er niet uitkomen.'
Beluister ook | Ask me Anything | Zorgverzekeringen
De verzekeraars verwachten de komende maanden een beter beeld te hebben van de impact van de coronacrisis op de zorginkoop en premies. Menzis wilde nog niet reageren op vragen van BNR.
