Financieel12 jun '20 11:41

Nieuwe witwasaanpak zorgt ervoor dat veel cryptobedrijven stoppen

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe, strengere anti-witwasregels kosten cryptobedrijven veel geld en veel van hen stoppen daarom met hun handel.

Dat meldt de NOS op basis van gegevens van De Nederlandse Bank (DNB). De nieuwe, van oorsprong Europese, anti-witwasrichtlijnen zijn sinds 21 mei van kracht in ons land. Cryptobedrijven moeten zich nu bij DNB registreren om een vergunning te krijgen om dit jaar door te mogen gaan.

De nieuwe regels gelden voor bedrijven waar je bijvoorbeeld je euro's kunt omwisselen tegen bitcoins, maar ook bedrijven die bijvoorbeeld wallets aanbieden voor je cryptogeld vallen daaronder. Zij moeten vanaf nu voldoen aan dezelfde antiwitwasregels als banken en accountants en dat kost ze veel geld.

Eerder gaven 75 bedrijven aan dat ze een vergunning nodig zouden hebben. Uiteindelijk hebben bijna dertig cryptobedrijven daarvan af gezien. Simon Lelieveldt, technisch bedrijfskundige en adviseur op het gebied van financiële regelgeving en toezicht, zijn de nieuwe regels een verkapt vergunninsregime en is het stoppen van de verschillende bedrijven heel begrijpelijk. 'Het kost 35.000 euro per vergunning. Je kunt nog beter een trust-kantoor beginnen.'

Een (fictieve) fysieke uitvoering van een bitcoin.
Een (fictieve) fysieke uitvoering van een bitcoin. (INA FASSBENDER / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen