Financieel12 jun '20 08:04Aangepast op 12 jun '20 08:40

Bestedingspatroon Nederlanders weer richting normaal niveau

Auteur: BNR Webredactie

Ons bestedingspatroon begint weer normaal te worden. Per week pinnen de Nederlanders ruim 100 miljoen keer. Dat is meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit navraag van BNR bij de Betaalvereniging.

Image
( ANP XTRA)

Normaal niveau

In de hele maand mei is het officiële aantal pintransacties op 403,4 miljoen uitgekomen, 1,4% meer dan in dezelfde maand van 2019. De normale groei van jaar op jaar lag vóór de lockdown rond 10%.

De modebranche zit met de pinomzet nog maar 3% onder het niveau van vlak vóór de lockdown. Een week eerder liep die pinomzet nog 22% achter.

Ook in de horeca- en recreatiebranche klimt de pinomzet verder omhoog, naar 20% onder het niveau van vóór de lockdown. Op het dieptepunt lag de pinomzet in deze branche 96% onder de normale pre-lockdown-pinomzet.

Oosterburen

Ook Duitsland vecht ervoor om consumentenbesteding aan te jagen. Volgens Carsten Brzeski, Hoofdeconoom ING Duitsland, zijn de oosterburen hierdoor over het economische dieptepunt heen. 'Vooral de BTW-verlaging van drie procentpunten per 1 juni is de belangrijkste maatregel.'

130 miljard euro is er door de Duitse regering uitgegeven. Dat gaat niet alleen om besteding op korte termijn. 'Het gaat ook om investeringen. Er gaat ook geld naar onderzoek naar waterstofenergie en het klimaat. De Duitse regering wil het groeivermogen verhogen.'

Luister ook | Consumentenvertrouwen in recordtempo gedaald

ROERMOND - Bezoekers shoppen in Outlet Center Roermond. Meer dan 200 merkwinkels hebben hier hun outletstore gevestigd. De Nederlandse economie groeide in 2017 met ruim 3 procent. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW
ROERMOND - Bezoekers shoppen in Outlet Center Roermond. Meer dan 200 merkwinkels hebben hier hun outletstore gevestigd. De Nederlandse economie groeide in 2017 met ruim 3 procent. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW (Piroschka van de Wouw)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen