Financieel8 jul '20 17:32

Banken richten speciale organisatie op voor opsporen witwaspraktijken

Auteur: BNR Webredactie

De vijf grote banken gaan een extra team samenstellen dat witwassen en terrorismefinanciering moet tegengaan. Deze 'Transactie Monitoring Nederland' gaat bestaan uit honderden mensen. Ze gaan signalen van de banken combineren om zo meer verdachte zaken aan het licht te krijgen. ABN, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank doen eraan mee. 'Als het echt gaat draaien, moet wel de wet aangepast worden', zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Banken interessant voor opsporingsdiensten

Volgens Buijink missen banken nu signalen 'omdat ze alleen maar zien wat er door hun eigen bank loopt, wat er door de eigen machine loopt. Als je dat bundelt, kun je de analyses er op los laten en ontdek je patronen en netwerken. Het maakt banken een veel interessantere partner van de opsporingsdiensten'. Buijink wijst er wel op dat de wet nog aangepast moet worden.

De banken hopen dat het ze samen beter lukt om in de wirwar van de vele miljarden transacties per jaar criminele netwerken op het spoor te komen. Uit een verkennend onderzoek, dat de instellingen vorig jaar deden, komt naar voren dat met gezamenlijke monitoring patronen duidelijk worden die bij individueel opsporen per bank niet zichtbaar zijn.

In eerste instantie zakelijke transacties

TMNL gaat in eerste instantie toezien op de zakelijke transacties. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland naar schatting jaarlijks voor 16 miljard euro wordt witgewassen, aldus de NVB. De laatste jaren kwamen pijnlijke tekortkomingen bij Nederlandse banken naar boven. Zo trof ING in 2018 een megaschikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro wegens tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. ABN AMRO hangt mogelijk ook een flinke boete boven het hoofd. Het OM is nog altijd bezig met zijn onderzoek naar mogelijke overtredingen bij de bank.

Gerelateerde artikelen