Europese Commissie loopt deuk op in strijd tegen belastingontduiking
Moet Apple alsnog 13 miljard euro aan belasting betalen in Ierland? Nee, zegt het Gerecht van de Europese Unie. Volgens de Europese Commissie heeft de Amerikaanse computermaker jarenlang een illegale belastingdeal met Ierland gehad, maar daar gaan de Europese rechters niet in mee.
Sjoerd Douma, hoogleraar Belastingrecht aan de UvA en partner bij Lubbers, Boer & Douma, zag dat Europa een enorme winst kon boeken als Apple ongelijk kreeg. 'In de eerste plaats zal het een enorm grote overwinning zijn voor de Europese Commissie, in het geval dat Apple moet betalen. De EC is een aantal jaren geleden begonnen met het actiever inzetten van het staatssteunwapen tegen agressieve belastingconcurrentie tussen lidstaten. De Commissie zal het zien als een steun in de rug, dat zij op de goede weg is met het tegengaan van staatssteun om zo de uitwassen in de internationale belastingconcurrentie te bestrijden.' Nu de uitspraak in het nadeel van de EC is gevallen, mag Apple de 13 miljard euro houden.
Beluister ook | Newsroom | Ierland hoeft Apple geen belasting te laten betalen
Europese rechters verklaren belastingheffing Apple van 13 miljard euro ongeldig. Zware klap voor Europese Commissie en haar strijd tegen belastingontwijking. En overwinning voor Apple en Ierland (en waarschijnlijk voor Nederlandse rulings met oa Nike en Ikea). #BNR https://t.co/vw5d98kvRe
— Jesse Pinster (@jessepinster) July 15, 2020
Beleidsvrijheid
Douma zag ook dat het een mogelijke inperking kan zijn van de keuzes die belastingdiensten nationaal mogen maken. 'Het spannende is wat de ruimte is die het gerechtshof de EC gaat geven in het invullen van de beleidsvrijheid van de belastingdienst.' Nu blijkt dat er dus ruimte blijft voor de belastingdiensten. Dit zou dan ook gevolgen kunnen hebben voor de Nederlandse rulings die de belastingdienst heeft gemaakt met onder meer Nike en Ikea.
Bewijslast
Douma beschreef ook wat de kansen waren voor de EC en Apple: 'Er zijn twee dingen, een principieel punt en een praktisch punt. Bij nummer één gaat het om de vraag hoe je nou de winst moet vaststellen van zo'n multinationale onderneming. Daar zijn al twee eerdere uitspraken over geweest die tegen Starbucks en Fiat, ik verwacht dat dat punt weer gewonnen zal worden door de Commissie. Dan heb je het praktische punt: bewijslast. Heeft de Commissie nou voldoende bewezen dat Ierland te weinig winst van Apple heeft belast? Dat is een zware bewijslast. Ik verwacht dan ook dat de Commissie er een zware dobber aan heeft', stelde Douma.