Financieel1 sep '20 11:22

Jongeren steeds vaker misbruikt als 'geldezels'

Auteur: BNR Webredactie

Jongeren trappen online steeds vaker in mooie praatjes van fraudeurs. Ze stellen dan hun bankrekening ter beschikking voor criminelen en verdienen daar veel geld mee.

Dat meldt De Telegraaf. Waar zulke 'geldezels' vroeger vooral langs het schoolplein werden geworven, gebeurt dit tegenwoordig steeds meer online.

Bitcoins

Met op het eerste oog eenvoudige en lucratieve bijbaantjes lokken professioneel ogende websites hun slachtoffers. Wie zich aanmeldt, dient zijn eigen bankrekening open te stellen voor het ontvangen van geld. Daarmee moet hij of zij cryptocurrency, zoals bitcoins, kopen voor de opdrachtgever, in ruil voor een commissie van 5 procent.

Phishing

Wat de zogenaamde werkgever niet vertelt, is dat het om frauduleuze betalingen gaat, zoals bijvoorbeeld opbrengsten van phishing. De belangstelling voor zulke baantjes is groot, melden meerdere beveiligingsexperts in de financiële dienstverlening. Er is dan ook goed geld mee te verdienen. Bedragen van 20.000 euro zijn niet ongewoon, weet Berend Jan Beugel, woordvoerder bij Betaalvereniging Nederland.

Luister terug Dossier corona-phishing

Pakkans

De pakkans is vrijwel 100 procent. 'Zodra jouw bankrekening langskomt in een aangifte van een slachtoffer, wordt je rekening afgesloten', zegt Beugel. En wie eenmaal gepakt is, komt op in een register te staan en kan de eerstkomende jaren nauwelijks nog fatsoenlijk bankzaken doen. 'Je kunt geen hypotheek meer aanvragen, je kunt helemaal niks meer', aldus Beugel.

ACM

Banken hebben volgens De Telegraaf al meerdere verzoeken gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om deze websites uit de lucht te halen. Maar ACM doet dat niet, omdat er volgens een woordvoerder 'geen consumentenrecht wordt overtreden'.

Luister terug Cryptocast: alles over cryptocurrency

( )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen