Financieel10 sep '20 06:17Aangepast op 10 sep '20 07:38

Werkgevers tegen afgesproken loonstijging, VVD wil nu niet tornen aan cao

Auteur: BNR Webredactie

Werkgevers willen af van de afgesproken loonstijging in cao's. VNO-NCW en AWVN vinden een toename van de loonkosten in tijden van crisis onverantwoord. Ook vinden ze het moeilijk verkoopbaar dat bedrijven die mensen ontslaan, de mensen die mogen blijven juist meer salaris moeten betalen. 'De onzekerheid is groot, bij een tweede golf kun je geen loonafspraken maken', zegt beleidsadviseur Laurens Harteveld van AWVN. De VVD wil nu niet tornen aan gemaakte afspraken.

De nieuwe loonstrook van 2020
De nieuwe loonstrook van 2020 (ANP Koen van Weel)

VVD: 'Interessant idee'

VVD-Kamerlid Judith Tielen vindt het een 'interessant idee' dat lonen 'mee-ademen' met de conjunctuur, maar vindt het geen goed plan om nu 'met een kanon' aan afspraken die staan 'te tornen'. Meebewegen met de economie gaat volgens Thielen echter twee kanten op, 'ook in goede tijden'. Wat zo veel wil zeggen als dat lonen dus stijgen bij economische voorspoed. En daar hebben werkgevers destijds wat steken laten vallen. 'Na de vorige crisis zagen we dat dat ook ingewikkeld is.' Thielen zegt dat in het derde steunpakket ruimte komt voor werkgevers en werknemers om met elkaar in gesprek te gaan 'om dat idee te laten werken'.

Luister terug | Zorgvakbond: meer dan 2 miljard extra nodig

Resultaatafhankelijke beloning

Harteveld vindt dat je afspraken moet kunnen maken over contractlonen, 'maar ook: wanneer doen we het niet?' De AWVN pleit voor een resultaatafhankelijke beloning: 'Dan gaan werknemers economische voorspoed voelen in de portemonnee, het probleem is dat je die resultaatafhankelijkheid niet terugziet in veel cao's'. Harteveld wil 5 procent van het loon resultaatafhankelijk laten zijn. 'We willen het laten fluctueren.'

Luister terug | Kabinet gaat zorgsalarissen nu niet structureel verhogen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen