Financieel17 sep '20 13:15

Nederlander is kampioen overwerk

Auteur: BNR Webredactie

Uit onderzoek van salarisadministrateur ADP blijkt dat in het afgelopen half jaar de gemiddelde Nederlander door de coronacrisis één uur per week extra onbetaald is gaan overwerken. Daarmee komt het totaal op zes uur per week. 'Vijf procent werkt gemiddeld 26 uur per week over', zegt algemeen directeur Martijn Brand van ADP Nederland.

(ANP / Remko de Waal)

Beluister ook | Wennen en soms wat problemen, Nederland werkt thuis

Brand signaleert percentueel een 'aanzienlijke stijging' in het overwerk. Volgens hem zijn daar twee redenen voor. Enerzijds zijn we meer gaan thuiswerken waardoor de grens tussen werk en privé vervaagt. 'Er is geen reistijd meer, de overgang van werk naar privé is veel korter.' Aan de andere kant willen veel werknemers een extra stapje zetten.

Beluister ook | CBS: groei productiviteit lager bij veel zzp'ers

En ook voor dat laatste zijn twee redenen: werknemers helpen graag het bedrijf in moeilijke omstandigheden, en het is een manier om de eigen positie te versterken. 'Er is sociale druk. Als je na vijven niet meer opneemt, kan je de indruk wekken dat je niet gemotiveerd genoeg bent om het bedrijf in deze moeilijke tijden vooruit te helpen.'

Beluister ook | Arbeidsuitbuiting, twee derde van de Nederlandse bedrijven doet er aan mee

Doen werknemers dat laatste dan vrijwillig? Hoewel het geen onderzoeksvraag was, heeft Brand de indruk dat het van beide kanten komt: 'Er is veel commitment om het bedrijf er bovenop te helpen, maar ook meer druk om werk af te maken. Dus dat werkgevers er vanuit gaan dat de werknemer dat extra stapje ook maakt'.

Beluister ook | Onregelmatig werk levert nog amper extra geld op

Gevraagd of dit geen norm dreigt te worden zegt Brand dat thuiswerken meer dan ooit onderdeel wordt van hoe we werken. 'Belangrijk is dat werkgever en werknemer met elkaar in dialoog gaan hoe ze daar invulling aan geven.'

Nederland is volgens Brand een uitzondering in Europa. Waar andere landen niet boven de één procent uitkomen, daar scoort Nederland er vijf. Van die vijf procent wordt de helft gedaan door mensen tussen de 45 en 54 jaar, waarvan meer dan de helft man is. Waarom Nederland daar zo in uitschiet, weet Brand niet.

.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen