'Poolse toezichthouder staat ING in de weg'
ING probeert al jaren grip te krijgen op het Poolse dochterbedrijf ING Bank Slaski, dat in verband wordt gebracht met dubieuze Russische transacties. Steeds als ING probeert meer zicht te krijgen op de lokale geldstromen in Polen, loopt het op tegen de Poolse toezichthouder.
Ook zijn er spanningen gerezen tussen het ING-hoofdbestuur en de Poolse directie, schrijft het Financieele Dagblad vandaag in het volgende artikel over de FinCEN-files. ING werd afgelopen zondag in verlegenheid gebracht door het bericht van FD, Investico en Trouw dat zijn Poolse dochterbedrijf ruim een half miljard aan dubieus geld vanuit Rusland liet wegsluizen via twee obscure Nederlandse vennootschappen.
Luister terug | ING-klant Abramovich pompte één miljard rond
De bank is halsoverkop bezig om afscheid te nemen van die relatie, zeggen ingewijden binnen de bank. Binnen de ING-top leeft onder meer de zorg dat ze het overzicht missen op het gebied van witwasrisico's die de landenorganisaties lopen, terwijl zij wel als verantwoordelijke kunnen worden aangewezen als het misgaat. Lokale toezichthouders vertragen of verbieden de internationale uitwisseling van die data met Amsterdam vaak op grond van nationale privacywetten.
Invloed in het land
Het schetst de onmogelijke positie van banken, die hun poortwachtersfunctie willen invullen én gebonden zijn aan externe factoren en machtsspelletjes van toezichthouders onderling, zegt FD-journalist Johan Leupen. 'Die willen zelf de invloed houden over het land. Dat speelt ook in België en dat is zeker iets wat ook meeweegt in deze zaak in Polen. Het vermoeden is toch een beetje dat dit een soort Pools nationalisme is. En er is ook nog de weerstand uit de organisatie zelf.'
Lees ook | PvdA wil vervolging in witwaszaken
Het is de realiteit van een grootbank, zegt Leupen. 'Je hebt veertig koninkrijkjes waar je niet altijd grip op hebt. Terugtrekken gaat dan heel ver: ING Slaski is in Polen een enorme bank en verdient heel veel geld voor de aandeelhouders. Dus het is een beslissing die je niet zomaar neemt. De topman in Polen is een nogal dwarse figuur die niet altijd doet wat de rest van de groep wil, maar hij verdient wel heel veel geld voor de groep. Dus die zet je niet zomaar even langs de zijlijn.'