Financieel8 okt '20 17:39Aangepast op 8 okt '20 19:10

'OZB ondernemers fors omhoog'

Auteur: BNR Webredactie

Het regent klachten bij belangenbehartiger Ondernemend Nederland. Alleen al de afgelopen week trokken dertig verschillende ondernemers aan de bel over - in hun ogen - onredelijke belastingverhogingen. Vijftien van die klachten gingen specifiek over de verhoging van de onroerendezaakbelasting in hun gemeentes. In de gemeente De Ronde Venen zijn er zelfs plannen voor een verhoging van 88 procent. 'Dit is wel extreem', zegt hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft.

Volgens de hoogleraar kan het haast niet: 'Normaal zit de ozb nét boven de inflatie'. Boelhouwer denkt dat de gemeente het bij de ondernemers probeert te halen omdat ze 'met een opstand' geconfronteerd worden wanneer ze de woningen extra willen aanslaan. 'Gemeenten hebben geen inkomsten meer uit parkeergelden of toerisme, ze hebben weinig andere inkomsten. Wel hebben ze meer lasten als gevolg van de decentralisatie. Ze hebben weinig speelruimte.'

Beluister ook | Gemeentebelasting fors omhoog door coronacrisis

Volgens voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland zijn de stijgingen wisselend, maar fors: 'ver boven de vier procent die Rijk en gemeenten hebben afgesproken. Ozb-lasten mogen nooit meer dan vier procent per jaar stijgen.' Biesheuvel vindt het vreemd dat tegelijkertijd dat er landelijke maatregelen genomen worden om ondernemers overeind te houden, op lokaal niveau de mkb 'als een pinautomaat gebruikt om het tekort op de gemeentebegroting aan te vullen'. De voorzitter noemt dat een gek signaal. Hij heeft begrip voor de financiële situatie van gemeenten, maar wijst erop dat mkb-bedrijven een banenmotor zijn binnen veel gemeenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen